John Beerens | ESPRIT NIEUW!  |          United States United Kingdom Ireland Canada Australia & New Zealand Germany

ingrediËnten   haarverzorgingsproducten / cosmetica


Algemene informatie

Jammer genoeg zijn de kleingedrukte inhoudsstoffen op de productetiketten vaak compleet onbegrijpelijk. Reden: De inhoudsstoffen zijn volgens de INCI-lijst (Internationale Nomenclature Cosmetic Ingredients) enkel versleuteld aangegeduid en moeten eerst "vertaald" worden. Wat en hoeveel 't werkelijk bevat is vaak niet bijzonder duidelijk. Welk product men het beste verdraagt kan men bijvoorbeeld ook door het te proberen uitvinden.

Net zoals bij levensmiddelen, is bij cosmetica de opsomming van de gebruikte inhoudsstoffen ook in dalende volgorde van de concentratie, d.w.z. de lijst begint met de stof met het hoogste gehalte in het product (bijvoorbeeld aqua bij een product op waterbasis) en gaat verder met de rest met een steeds lager gehalte. De stoffen, die minder als één procent van het product uitmaken, worden aan het eind van de productlijst van de inhoudsopgave in willekeurige volgorde opgesomd.

Kleurstoffen worden, met uitzondering van de haarkleurstoffen, met CI-nummers (Colour-Index-nummers) aangeduid. Als de aanduiding "Kan ... bevatten" of "May contain ..." of de zinsnede "+/-CI" vermeld worden, dan betekent dat dat de stof in het product voor kán komen. Dat wil dus niet zeggen dat alle vermelde kleurstoffen ook daadwerkelijk in een bepaald product zijn verwerkt! Om bij make-up niet voor iedere nieuwe tint een apart etiket te hoeven maken mogen alle voorkomende kleuren in één ingrediëntvermelding worden genoemd.

Een nog niet opgelost probleem zijn de geur- en aromastoffen (bijvoorbeeld voor mensen met allergieen). Deze kunnen bijvoorbeeld uit 300 verschillende componenten bestaan. Deze moeten enkel met de gezamelijke titel "parfum/geur" of "aroma/smaakstoffen" aangeduid worden. Een controle om te weten om welke stoffen het nu uiteindelijk gaat is dus niet mogelijk.

LET OP: Bij toevoeging van plantaardige stoffen staat vaak enkel de Latijnse naam van de plantensoort als inhoud vermeldt, terwijl het toch om diverse verschillendende plantenbestanddelen kan gaan.





Alfabetische opsomming van mogelijke inhoudsstoffen

A

Acetamine MEA -- Vochtigheidsgever
Acetic Acid -- Azijnzuur
Acrylate -- Filmvormend
Algae --- Algen
Althea -- Prikkelingverzachtend, prikkelingafnemend, prikkelingverzachtend
Amide -- Reguleert de oppervlaktespanning
Amino -- (Amino)zuur
Aminomethyl -- Propanol pH-buffer
Ammonium Laureth Sulfate -- Reguleert de oppervlaktespanning
Anilin -- Kleurstofbestanddeel - Is verdacht kankerverwekkend te zijn
Apple -- Appel / Geurstof
Aqua -- Water / Oplosmiddel

B

Balm Mint Extract -- Extract uit de Melisse
Bentolite -- Klei toonaarde

Benzophenone-4 -- UV-Breedbandfilter - sterk allergieveroorzakend - (bijvoorbeeld 4-MBC (4-Methylbenzylidencampher), OMC ( Octyl-methoxycinnamat), Bp-3 (Benzophenon-3) - zijn verdacht net zo te werken als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. UV filters zijn ondertussen in moedermelk en in vis aantoonbaar. Door uitgevoerde testen is aangetoond dat borstkankercellen groeien, na gebruik van 5 verschillende UV-filters (onderzoek van de universiteit in Zürich).

Butyl Ester of PVM/MA Copolymer -- Filmvormend
Butyl Maleate -- Filmvormend
Butylaminoethyl Methacrylates Copolymer-- Filmvormend

C

C 12-15 Alcohols Benzoate --Stuctuurverbeteraar
Carbon --(Houts)kool/ kleurstof
Cera alba -- Bijenwas
Ceteareth 20 --Emulgator
Cetearyl Alcohol --Emulgator
Cetyl Alcohol --Emulgator

Climbazol -- Halogeenorganische verbinding, die tegen bacterieen en schimmel werkt (bijvoorbeeld roos). Antischubbenwerkstof, hoofdzakelijk gebruikt in shampoos en haarwasmiddelen.

Chamomile -- Kamille
Citric Acid -- Citroenzuur
Cocamide DEA -- Schuimvormer
Cocamide MEA -- pH-buffer (zuurtegraadbuffer)
Cocamidopropyl Betaine -- Reguleert de oppervlaktespanning
Cocoamphocarboxypropionate -- Regueert de oppervlaktespanning
Cocabetaine -- Reguleert de oppervlaktespanning
Cocodimonium Silk Amino Acids -- Aminozuren uit zijdeproteine
Comfrey -- Zwartwortel
Cornsilk -- Maismeel
Cyclomethicone-- Silikonenolie

D


D & C Green #5 -- Kleurstof
D & C Red #33 -- Kleurstof
D & C Red No. 40 -- Kleurstof
D & C Yellow #10 -- Kleurstof
Deionized Water -- Gedestilleerd water
Diazolidinyl Urea -- Urinestof
Dicetydimonium Chloride -- Voorkomt statische oplading
Dimethicone -- Wateroplosbare silikone uit mineraalolie
Dimethicone Copolyol -- Wateroplosbare silikone
Dimethyl Lauramide Isostearate -- Reguleert de oppervlaktespanning
Dimethyl Oxide -- Structuurverbeteraar
Dimethyl Stearamine -- Structuurverbeteraar
Disodium Salt EDTA -- Bindmiddel
Distearate -- Benevelingsmiddel



EDTA Ethylene Diamin Tetra Acetic -- Oplosmiddel voor ijzer-, koper- en calciummineralen.
Emulsifying Wax NF -- Emulgator
Ethyl Alcohol -- Oplosmiddel

F

FD&C Blue #1 -- Kleurstof
FD&C Blue No. 2 -- Kleurstof
FD&C Yellow #5 -- Kleurstof
FD&C Yellow No. 6 -- Kleurstof
Fennel Extract -- Extract uit venkel

Fluorkoolwaterstof -- Kleurloos, niet brandbaar gas of vloeistof, die soms lichte irritatie opwekt aan de bovenste luchtwegen. Ze worden vaak als drijfstof in haarsprays gebruikt. Formaldehyd - conserveringsmiddel is verdacht kankerverwekkend te zijn.

Fragance -- Geurstof


Glycerine -- Vochtigheidsgever

Glycol -- Bevindt zich niet alleen in onze shampoos, maar ook in remvloeistof (!) Daarnaast wordt glycol ook als oplosmiddel in reinigingsmiddelen en kleefstoffen gebruikt.

Glycerol Monothioglycolate -- Permanentwerkstof/ reduktiemiddel
Glycol Distearate -- Parel-emulgator
Glycol Stearate -- Parel-emulgator

H

Honey -- Honing
Hops Extract -- Extract uit hop

Hydantioin
-- Wordt het meest gebruikt als conserveringsmiddel, is chemische substantie en kan allergieen opwekken en is verdacht eiwitten te veranderen.

Hydrogen -- Peroxide zuurstofleverancier
Hydrolized Hair Keratin -- Opgeloste haarkeratine ter structuurverbetering
Hydrolized Mucopolysacharides -- Vochtigheidsgever
Hydrolized Silk -- Opgeloste zijdeproteinen
Hydrolized Wheat Protein -- Opgeloste tarweproteinen
Hydroxyethylcellulose -- Vulstof
Hydroxypropyl Dimonium Chloride -- Vochtigheidsgever/ Structuurverbeteraar

I
Imidazolidinyl Urea -- Urinestof
Isobornyl Acrylate Copolymer -- Filmvormend
Isobutane -- Opvulstof
Isopropyl Alcohol -- Oplosmiddel

 

J

Jojoba Oil --Vetinbrengende jojoba-olie

K  

Keratin Amino Acids --Verhardende aminozuren ter structuurverbetering

L
Lac -- Melk
Lactamide MEA -- Vochtigheidsgever

LAS-Tenside -- Sterk huidirriterend en wordt in het milieu minder goed afgebroken als moderne Tenside.
Laurylsulfate -- Reguleert de oppervlaktespanning, agressieve, sterk ontvettende schuimvormer
Laurimide DEA -- Schuimvormer

Lauryl Alcohol -- Emulgator
Lauryl Methyl Gluceth-10 Hydroxypropyl Dimonium Chloride -- --Vochtigheidsgever
Lauryl Pyrrolidone -- Reguleert de oppervlaktespanning
Lavender Extract -- Lavendel
Lecithine -- Stuctuurverbeteraar
Lemon Juice -- Citroensap (gereduceerd citroenzuur)
Linoleamidopropyl Ethyl Dimonium Ethosulfate -- Structuurverbeteraar

M 

M-Aminophenol -- Kleurstof
Magnesium Carbonate -- Opvulstof
Magnesium Hydroxide -- Opvulstof
Maris sal -- Zeezout
Masking Clay -- Toonaarde / Opvulstof
Matricaria Extract -- Structuurverbeteraar
Mel -- Honing
Methyl Chloroisothiazolinone -- Conserveringsmiddel
Methyl Paraben -- Conserveringsmiddel
Methylisothiazolinone -- Conserveringsmiddel
Mica Dioxide -- Parelglansmiddel
Milk -- Melk / Structuurverbeteraar
Mineral Oil -- Mineraalolie / werkt vetinbrengend
Mistletoe Extract -- Extract uit de maretak
Monoethonolamine -- pH-buffer (zuurtegraadbuffer)
Myristyl Alcohol -- Emulgator

N

N-Butane -- Opvulstof
Natural Calcium Carbonate -- Opvulstof
Natural Herbs Natürliche -- Kruiden
Natural Oils -- Natuurlijke olie
Nettle -- Extract uit brandnetels / maken de oppervlakte glad en stimuleren de haargroei

O


Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid
(OD-PABA) -- Zijn verdacht hormonaal te werken, opname door de huid / aantoonbaar in de moedermelk

Octylacrylamide -- Filmvormend
Octyl Methoxycinnamate -- Natuurlijke UV-filter
Olealkonium Chloride -- Oplosmiddel
Oleic Acid -- Onverzadigde vetzuren/ Vitaminedrager
Oleyl -- Tarweproteine
Olive Oil -- Olijvenolie / werkt vetinbrengend
Organic Pigment -- Organisch pigment / kleurstof
Ovum -- Ei
Oxybenzon - Lichbeschermingsfilter -- Kan sterke allergieen opwekken; staat ook bekend als Benzophenone-3

P

PAB, PABA -- "Schoonheidsvitamine," zorgt voor kleurvol haar. De aanwezigheid van deze stof in zonbeschermingsmiddelen is toch problematisch te noemen, omdat het allergieen kan opwekken en ook omdat het niet tegen de UV-B onderdukking van het immuunsysteem beschermt.


p-Aminophenol -- Kleurvormer
p-Ammodipheylamine -- Kleurvormer
p-Phenylenediamin -- Kleurvormer
Palmitoleamidopropyl -- Tarweproteine
Palmitoyl --Tarweproteine
Panthenol -- Vochtigheidsgever
PEG-2-Soyamine -- Emulgator
PEG-12 Oleate -- Emulgator
PEG-20 Oleate -- Emulgator
PEG-75 Lanolin -- Structuurverbeteraar
Phenoxyethanol -- Conserveringsmiddel
Phenyl Trimethicone -- Huidbeschermingsmiddel / waterafstotend
Polyquaternium 11 -- Structuurverbeteraar
Polyquaternium 16 -- Structuurverbeteraar
Polysiloxane Copolymer -- Structuurverbeteraar
Polysorbate 20 -- Oplosmiddel
Polyethylenglykole (PEG) -- Schuimvormer - kunnen de huid irriteren
Potassium Persulfate -- Witte kalium kristallen
PPG 20 Methyl Glucose Ether -- Oplosmiddel
Propane -- Opvulstof
Propyl Paraben --Desinfecteringsmiddel

Propylenglykol
-- Oplosmiddel / Emulgator - cosmetische vorm van mineraalolieen die men ook in de automatische rem- en hydraulicvloeistoffen aantreft (bijvoorbeeld anti-vriesmiddel). In haarverzorgingsproducten werkt Propylenglykol als vochtvasthoudend middel, d.w.z. het vochtigheidsgehalte van huid of cosmetische producten blijft gehandhaafd, omdat Propylenglykol het ontsnappen van vocht of water tegenhoudt. Het kan de huid sterk irriteren en leiden tot lever- en nierschade.

PVM/MA Decadiene Crosspolymer -- Filmvormer
PVP -- Filmvormer
PVP/VA Copolymer -- Filmvormer

Q

Quaternium 26 -- Structuurverbeteraar

R

Retinyl Palmitate -- Vitamine A
Resorcinol -- Kleurvormer
Rosemary -- Rosemarijn / geurstof

S

Sage -- Salie
SD Alcohol 40B -- Oplosmiddel / Emulgator
Silica Acid Disodium -- Kiezelzuurvast zout / Hitte-activator.
Silicone -- Silikone / maakt de oppervlakte van het haar glad.
Silk -- Zijde / Structuurverbeteraar
Silk Amino Acids -- Aminozuur uit zijde
Silk Peptide -- Zijdepeptide/ structuurverbeteraar
Sodium Chloride -- Verdikkingsmiddel

Sodium Laureth Sulfate (SLES) - reguleert de oppervlaktespanning - is de alcoholische (geethoxileerde) vorm van Sodium-lauryl-sulfaat. Het werkt minder sterk als als Sodium-lauryl-sulfaat, maar kan sterk uitdrogend werken. Zowel Sodium-lauryl-sulfaat als ook      Sodium-laureth-sulfaat kunnen in shampoos en reinigingsmiddelen door reacties met andere inhoudsstoffen mogelijk tot vorming van kankerverwekkende Nitraten en Dioxinen bijdragen. Zelfs door een enkele shampoobehandeling kunnen grote nitraathoeveelheden in de bloedsomloop geraken.
                                               

Sodium Sulfide -- Reguleert de oppervlaktespanning
Sodium Hydrosulfite -- Reguleert de oppervlaktespanning
Sodium Erythorbate -- Verhindert oxidatie
Sorbitol -- Vochtigheidsgever
Stearamidopropyl Dimethylamine -- Structuurverbeteraar
Steareth-20 Methacrylate Copolymer -- Structuurverbeteraar
Steartrimonium Chloride -- Verhindert statische oplading en maakt de oppervlakte van het haar glad.
Stearyl Alcohol -- Emulgator
Sulfated Castor Oil -- Structuurverbeteraar
Sulfide -- Verhindert een oxidatie

T

TEA Lauryl Sulfate -- Reguleert de oppervlaktespanning
Tetrasodium EDTA -- Bindmiddel
Thyme Extract -- Tijm
Titanium Dioxide -- Parelglansmiddel
Tocopherol -- Vitamine E
Tocopheryl Acetate -- Door destilatie gewonnen vitamine E.
Triethanolamine -- pH-buffer (zuurtegraadbuffer)
Trimethylsilylamodimethicone -- Structuurverbeteraar

V

VA -- Filmvormer
Vegetable Protein -- Plantaardig proteine / Structuurverbeteraar

W
Wheat Germ Oil -- Tarwekiemolie
Wheat Hydroxypropyldimonium Chloride -- Tarweproteine

Y

Yarrow Extract --Extract uit het duizendblad

Z

Zinkpyrithione (Zinkpyrithion) -- Remt de celdeling, geldt als allergieverwekker en leidt tot jeuk, uitslag, huidontstekingen, oogirritaties en kan het haar verkleuren. Antirooswerkstoffen op zinkbasis lossen bijvoorbeeld roos. Heeft pas na een bepaalde inwerktijd uitwerking en wordt daarom in intensieve kuren tegen roos gebruikt.
                                              

2-Methylresorcinol -- Kleurvormer
2-Amino-4-Hydroxylaminoanisole Sulfate -- Kleurvormer
4-Amino-2-Hydroxytoluene -- Kleurvormer
4-Chlororesorcinol -- Kleurvormer
5-Amino 2 Methylphenol -- Kleurvormer

© Copyright Friseur Dausend GmbH